Víz alatti régészet szakosztály
Víz alatti régészet szakosztály

Víz alatti régészet szakosztály

BEVEZETÉS A VÍZ ALATTI ARCHEOLÓGIÁBA

A szakosztály célja, hogy segítséget nyújtson az oktatónak, hogy kiképezze a lehető legjobb asszisztenseket és búvárokat, az alapfokú víz alatti archeológia tanfolyam során.
Nemcsak a roncsmerülés vagy más búvárspecialitások, de a víz alatti archeológia alapjainak elsajátításához is alapfeltétel a munka.

Ennek az írásnak a célja, hogy betekintést nyújtson a víz alatti archeológia munkába.
Természetesen a szakosztály búvárai nem lesznek felkészültek az archeológia minden területének részletes ismeretére.
Mindazonáltal, a búvárok óriási segítséget nyújthatnak a szárazföldi archeológus szakemberek számára, és annak a néhány víz alatti archeológusnak is, akik ezen a területen tevékenykednek.

A hobbi rekreációs búvárok közössége jelentős szerepet játszott archeológiai területek feltérképezésében, ebben a nem szokványos archeológiai környezetben.ÁTTEKINTÉS

A víz alatti archeológia és a roncsmerülés témaköre gyakran összekapcsolódik.
Az a búvár, aki kitűnő roncsmerülő képességekkel rendelkezik, kiváló jelölt erre a programra, de a roncsmerülő minősítés nem előfeltétel.

A NAUI Bevezetés a víz alatti archeológiába című tanfolyam kombinálja az elméleti oktatást, a helyszíni gyakorlattal.
Az archeológiai területek dokumentálásához használt eszközök nagyon egyszerűek: írótábla, ceruza, nejlon zsinór, nejlon mérőszalag.
A víz alatt felfedezett hasznos anyagokat dokumentálni kell a főtérképre és további kutatások és vizsgálatok folytatódnak.
Használhatunk videofilmet és/vagy sztereo fototechnikákat, amelyek kiváló segédeszközt nyújtanak, hogy hiteles térképet készíthessünk a víz alatti kultúra megismeréséhez.

A víz alatti archeológia területe igen törékeny környezet. Míg egy II. világháborúból származó hadihajó lehet akár szilárd és sértetlen, addig más archeológiai területek gyakran foszilisak vagy jobban hasonlítanak a zátonyrendszerhez, mint bármely ember alkotta építményhez.

A NAUI egyik fő célja , hogy a hallgatók megtanulják dokumentálni és felbecsülni az archeológiai területet, annak sérülése, illetve az azzal határos tengeri környezet károsodása nélkül.Évekkel ezelőtt egyre több búvárt kezdett érdekelni a roncsmerülés és az elárasztott kultúr területek, úgymint elöntött bányák, lakóhelyek.
Manapság egyre nagyobb szükség van szakképzett búvárokra, akik biztonságosan feltérképezik és értelmezik az adott területen látottakat. A NAUI Bevezetés a víz alatti archeológiába című speciális tanfolyamnak éppen ez a célja.

A NAUI víz alatti archeológia programja jól illeszkedik a NAUI roncsmerülő program második részébe.
Amikor a hallgatók teljesítették a víz alatti archeológia tanfolyamot, valószínűleg más speciális tanfolyamok iránt is érdeklődni fognak.

Kiváló videofilmek találhatók a helyi könyvtárakban a víz alatti archeológia témakörében.
A szakosztály célja profi archeológusokat felkérni vendégoktatónak, hogy a vízalatti archeológiai érdekességek fontosabb aspektusait áttanulmányozzátok és értelmezzétek.


1. Évszázadokkal ezelőtt kincsvadászok kutatták át a tengereket aranyat és más értékes tárgyakat keresve. Filmeket készítettek ezekről a próbálkozásokról, ahol néha szerencsével jártak, máskor meg nem. Az óceánok különböző partjainál elsüllyedt hajók roncsai közül a legtöbb, de azért nem mindegyik egy-egy állam vagy szövetség védelme alatt áll. De a jó hír az, hogy a búvárok asszisztálhatnak a víz alatti archeológusoknak, hogy felbecsülhessék az értékét és megállapíthassák a fontosságát az adott archeológiai területnek.
2. Melyik búvár nem álmodott még arról, hogy roncsokról mesélő nyomokat talál és azután arany érmeket fedez fel vagy korallal beborított ágyút? Sziporkázó kíváncsiságával a búvár úgy dönt, hogy megtanulja milyen fajta volt az a hajó? Vajon létezik más roncs is a közelben? Ki hogyan értelmezi a talált nyomokat?
3. A NAUI Bevezetés a víz alatti archeológiába tanfolyam, ezeket és más egyéb kérdéseket is vizsgál, a búvárokat alapismeretekkel látja el, a víz alatti területek megismerésére használt eszközök és archeológusok által alkalmazott technikák tekintetében.
4. Alkalomadtán a víz alatti archeológia nagy publicitást kap új és érdekes felfedezések és azok dokumentálása nyomán. A nem búvárkodó civil közönség számára is igen érdekesek ezek az információk, mint ahogy számos könyv, helyi tengeri múzeum és film is dokumentálja ezt a témát.
5. A víz alatti archeológia területei igen érzékenyek. A roncsdarabok és tárgyi leletek nagyon törékenyek lehetnek, a terület pedig gyakran a tengeri élet nyomaival és korallképződményekkel lehet borítva. A terület sérülése gyakran tönkreteszi annak lehetőségét, hogy többet tudjunk meg a helyszínről. Adott archeológiai technikák romboló hatással vannak a környezetre. A jelenlegi (bevezető) tanfolyamba bekapcsolódó búvárnak arra kell nagy figyelmet fordítania, hogy az eljárások közül a rombolással nem járó metódusokat alkalmazza a vizsgálat illetve az értelmezés során. Emellett tartsa távol magát a profi archeológusok számára figyelemre méltó objektumoktól.
6. A NAUI Bevezetés a víz alatti archeológiába nevű programja segít a búvár víz alatti nyomozói képességeinek kifejlesztésében. Ugyan mitől érdekes a zátony egy darabjában, ami valójában egy öreg vitorlás hajóorra? Így megtanulható, hogy a szimmetrikus vonalakat, egyszerű fa és vasdarabokat kell keresnünk. Ez már hatásos módja a nyomozásunknak.
7. Ez a komolynak tűnő zátony valójában több hordónyi cement, amelytől egy hajó szabadult meg egy viharban.
8. Ez a rengeteg fatábla pedig, sohasem érte el úticélját.
9. Archeológiai területek megtalálásához szorgalmas detektívmunkára is szükség van. A búvároknak képesnek kell lenniük a kereskedelmi útvonalak és tengeri átkelők beazonosítására, ahol a tengerészek egykor manőverezetek (volt akiknek nem sikerült).
10. Fort Jefferson Floridában klasszikus példa. A polgárháborús erődítményt a Mexikói öböl és az Atlanti-óceán partvonalán építették a védőrendszer részeként. Igen sok hajó járt szerencsétlenül ezen a területen.
11. A búvárok magnetométert is alkalmaznak. A detektort a hajó tatjához rögzítve vontatják, közben értékeli a tengerfenék anomáliáit. A kiegészítő eszközök érzéklik a beágyazódott fémtárgyak körvonalait.
12. A sekélyebb területeken a búvárok egy kis méretű hajó mögött haladva vizuálisan (szemrevételezve) fésülik át a környezetet.
13. Ha a búvárok fémanomáliát (rendellenességet) tapasztalnak, megjelölik a területet és bevezető becsléseket végeznek.
14. Ezután a búvárok elkezdik kijelölni az alapvonalat és felkészülnek a mérésekre és a terület megrajzolására.
15. Majd a búvárok részletes rajzokat és térképeket készítene a környezetről, hogy elkészítsék az áttekintő térkép elkészítését. Megmérik a talált leletek távolságát az alapvonaltól egy nejlonból készült szalaggal, amely orsóra van feltekerve, azután berajzolják a vázlatra.
16. Olyan tárgyak, mint az árboc illetve más fedélzeti eszközök segíteni fognak abban, hogy a természet nyomait felfedezzük.
17. A kezdő archeológus búvár számára alapvető fontosságú, hogy projektekben hivatásos, akkreditált víz alatti archeológusoknak segítsen történelmi felfedezéseket tenni.
18. Igen fáradságos és időigényes munka egy-egy víz alatti terület átvizsgálása, mindazonáltal ha a kirakós játék összeáll, a búvárok vízálló térképeket készítenek, hogy így segítsék őket a navigációban és a további felfedezések során.
19. Éppen egy búvár úszik át a roncs felett egy magyarázó térképpel, amelyet a Fort Jefferson-i Nemzeti Emlékmű parkőrei adtak ki.
20. Tengeri örökségünk jobb megértésének igénye nem csak izgalmas, de kellőképpen kifizetődő is.

Oszd meg ismerőseiddel ezt a lapot
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
 • Add to favorites
 • email
 • Live
 • MySpace
 • PDF
 • Print

Google Analytics kódot használunk

Kérlek engedélyezd, ha elfogadod a Google Analytics által használt követési információ szerzést. Elutasíthatod a követést, és folytathatod a weblap megtekintését, ekkor nem küldünk semmilyen információt rólad a Google Analytics-nek.